- تجهیزات گرمایشی
- 0 لایکها
- 3453 بازدیدها
- 0 دیدگاهها
از جمله سوالاتی که در هنگام انتخاب و خرید تجهیزات گرمایشی ذهن بعضی از کاربران و کارفرمایان را مشغول می کند، سوالی در خصوص اینکه فن کویل بهتر است یا رادیاتور می باشد. لازمه رسیدن به جواب این سوال، بررسی تفاوت های این دستگاه ها با یکدیگر است. با ما همراه باشید.
مقایسه فن کویل با رادیاتور
به منظور پاسخ سوال فن کویل بهتر است یا رادیاتور میتوانیم فن کویل با رادیاتور را باهم از منظرهای متفاوتی مفایسه کنیم. فن کویل ها و رادیاتورها دو نوع از تجهیزات گرمایشی و سرمایشی هستند که در طیف وسیعی در ساختمان های تجاری، مسکونی و ... استفاده می گردند. فن کویل در واقع یک وسیله انتقال گرما و یا سرما از آب به هوا با فن هوادهی اجباری برای محیط هایی حتی با ارتفاع سقف بلند بوده و حداقل اجزای تشکیل دهنده آن شامل کویل، موتور، سینی تقطیر و فن دمنده هوا است که باید آب سرد برای سرمایش آن از طریق سیستم برودتی ساختمان تأمین شود.
از طرف دیگر رادیاتورها از تجهیزات صرفا گرمایشی پرکاربرد برای تأمین گرما در فضاهایی با ارتفاع سقف حدوداً 3 متر محسوب می شوند. به عبارتی ساده، رادیاتورها از جمله مبدل های حرارتی (آب به هوا) هستند که با هدف گرمایش محدود محیط، انرژی مورد نیاز را از طریق سیستم حرارت مرکزی ساختمان یا پکیج گرمایشی در هر واحد انتقال می دهند.
در ادامه تفاوت فن کویل با رادیاتور را از 7 نقطه نظر مختلف نسبت به هم بررسی و مقایسه می نماییم که به شرح زیر است:
- گرمایش و سرمایش محیط
- کنترل رطوبت هوا
- نحوه کنترل دستگاه
- سرعت عملکرد
- توان دستگاه
- موقعیت نصب دستگاه
- مصرف انرژی
گرمایش و سرمایش محیط
رادیاتورها صرفا جهت گرمایش محیط استفاده می شوند. به این ترتیب که آبگرم وارد لوله های آن شده و سپس طی فرآیند انتقال حرارت جابجایی، به صورت طبیعی (بدون استفاده از فن) هوا را گرم می کنند. بنابراین میبایست در فصل تابستان از تجهیزات سرمایشی جداگانه ای برای محیط استفاده شود.
اما فن کویل ها هم جهت گرمایش و هم سرمایش به کار برده می شوند. بدین صورت که جهت سرمایش در فصول گرم سال آب سرد سیستم چیلر، و برای گرمایش در فصول سرد آب گرم سیستم گرمایش وارد کویل می گردد. در هر صورت، در فن کویل های سقفی، زمینی، دیواری یا کانالی هوا به صورت اجباری (توسط یک فن) از میان کویل ها دمیده شده و دمای هوا کاهش یا افزایش می یابد.
بنابراین دستگاه فن کویل، دو منظوره (سرمایش و گرمایش) و قابل استفاده در تمام فصول سال است اما در صورت استفاده از رادیاتور برای گرمایش نیاز است که به جهت سرمایش از دستگاه دیگری استفاده گردد.
کنترل رطوبت هوا
از آنجایی که فن کویل ها در تابستان ها و فصول گرم سال با استفاده از آب سرد سیستم چیلر ساختمان، دارای قابلیت سرمایشی هستند و به دلیل برخورد هوا با لوله های حاوی آب سرد، به تبع با کاهش دمای محیط، رطوبت نیز کاهش میابد. اما از آن جایی که رادیاتورها صرفا یک تجهیز گرمایشی هستند قادر به تغییر در میزان رطوبت هوا نیستند.
نحوه کنترل دستگاه
در رادیاتورها معمولا جریان آب گرم ورودی از طریق شیر رادیاتور و به طور دستی و بعضا با شیر ترموستاتیک رادیاتور انجام می شود. این در حالی است که فن کویل ها هم دارای سیستم کنترل دستی و هم دیجیتال به صورت همزمان هستند. به این صورت که با نصب ترموستات در محل نصب فن کویل، امکان تنظیم دمای دلخواه محیط برای کاربر در فصول مختلف سال فراهم می گردد. پس فن کویل یا رادیاتور از نظر کنترل دستگاه با هم یکسان نیستند.
بنابراین در ساختمان هایی که به کنترل دیجیتال و اتصال آن به BMS نیاز باشد، بهتر است که از فن کویل به جای رادیاتور استفاده شود.
سرعت عملکرد
در پاسخ به سوال فن کویل بهتر است یا رادیاتور دانستن سرعت عملکرد هر دو دستگاه ضروری میباشد. به دلیل استفاده از فن هوادهی در دستگاه فن کویل، تبادل گرمایی این دستگاه با هوای محیط با سرعت بیشتری نسبت به رادیاتور صورت می گیرد. اما چون رادیاتورها هیچ گونه دمنده ای ندارند، به آرامی با هوا تبادل گرمایی داشته و زمان بیشتری طول می کشد تا هوای داخل گرم شود.
بنابراین، فرآیند گرمایش و سرمایش به وسیله فن کویل ها با سرعت بیش تر و در بازه زمانی کوتاه تری صورت می گیرد.
توان دستگاه
چون فن کویل ها دارای فن هوادهی پر سرعت از نوع گریز از مرکز و کویل های فین دار هستند، و رادیاتورها از این امکان بی بهره اند، بنابراین باید گفت که توان فن کویل ها حتی برای گرمایش نسبت به رادیاتورها بیش تر است. و به همین دلیل از رادیاتورهای شوفاژ صرفا برای گرمایش محیط هایی که ارتفاع سقف کمتر از 3 متر دارند می توان استفاده کرد. همچنین در مواردی که رادیاتور موجود توان گرمایش کافی را ندارد، چنانچه لوله های آبگرم رادیاتور از کف واحد خارج شده باشد (نه از دیوار) می توانید با نصب یک فن کویل 200CFM زمینی به گرمای چند برابری نسبت به یک بلوک رادیاتور 10 پره ای برای فضای مورد نظر دست پیدا کنید.
موقعیت نصب دستگاه
از دیگر تفاوت های رادیاتور و فن کویل می توان به محل نصب این دو دستگاه اشاره نمود. رادیاتورها اغلب به شکل زمینی، اما فن کویل ها در انواع سقفی، دیواری، کاستی، زمینی، پنهان و آشکار (در معرض دید بودن یا نبودن) طراحی، تولید و نصب می گردند. انواع دیواری، سقفی یا کاستی آن، هیچ گونه فضای مفیدی از مساحت سطح سالن ها یا اتاق را اشغال نمی کنند.
بر این اساس کاربران می توانند متناسب با فضای در دسترس و قابل استفاده نسبت به انتخاب مدل مناسب فن کویل ها اقدام نمایند اما در صورت استفاده از رادیاتورها محدودیت در محل نصب وجود دارد. بنابراین در اماکنی که نباید دستگاه روی زمین نصب گردد، بهترین گزینه استفاده از فن کویل سقفی، دیواری یا کاستی به جای رادیاتور است.
مصرف انرژی
یکی دیگر از تفاوت های رادیاتور و فن کویل مربوط به مصرف برق این دو دستگاه است. آبگرم موجود در رادیاتورها از موتورخانه ها و یا پکیج های گرمایشی (دیواری یا زمینی) استحصال می گردد که منبع انرژی آن معمولاً گاز شهری است. از آنجاییکه که رادیاتورها دارای فن نمی باشند، مصرف انرژی آن ها محدود به گرمایش آب موجود در پکیج یا موتورخانه هاست. ولی در فن کویل ها، وجود فن سانتریفیوژ جهت انتقال هوای گرم (یا هوای سرد در فصول گرم سال) باعث افزایش میزان مصرف برق می گردد.
آبگرم در کویل های فن کویل همانند آبگرم رادیاتور توسط پکیج یا موتورخانه مرکزی، آب سرد توسط چیلر مرکزی ساختمان، مینی چیلر و روفتاپ پکیج تأمین می شود.
دمـاتجهیــز؛ بهترین قیمت ها و برند های تجهیزات تأسیسات ساختمان
سخن پایانی
در این مقاله سعی نمودیم تا حدودی به این سوال که فن کویل بهتر است یا رادیاتور پاسخ داده شود. در همین راستا به بررسی و مقایسه این دو دستگاه پرداختیم و امیدواریم که مطالب مفیدی را ارائه داده باشیم. در برخی از پروژه ها و با توجه به نیازهای موجود، ممکن است از فن کویل به جای رادیاتور و یا هر سیستم دیگری و یا بالعکس استفاده شود. لذا شما می توانید برای مشاهده و مقایسه انواع رادیاتورها و فن کویل ها با برندها و ظرفیت های مختلف، و همچنین اطلاع از قیمت به روز محصولات، به سایت مجموعه تخصصی دماتجهیز (اولین و معتبرترین مجموعه تخصصی در حوزه تجهیزات تاسیسات ساختمان و کلیه دستگاه های تهویه مطبوع از سال 1383 و دارا بودن 3 جواز کسب معتبر) مراجعه نمایید. همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره، میتوانید در ساعات اداری با کارشناسان دماتجهیز تماس حاصل فرمایید.
مقالات مرتبط
جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میشود مطالب مرتبط با مقاله فن کویل بهتر است یا رادیاتور؟ را نیز مطالعه فرمایید.
- آشنایی با انواع و بهترین نوع فن کویل
- تفاوت رادیاتور پنلی و آلومینیومی
- علت های گرم نشدن رایاتور شوفاژ کدامند
- مقایسه فن کویل با داکت اسپلیت
- کولر گازی و اسپلیت کم مصرف
- مزایای اینورتر در کولرگازی
- کولرهای گازی اینورتر یا کولرهای معمولی؟
منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دمـاتجهیــز هستیم
با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید
محصولات مرتبط
رادياتور ایران رادیاتور مدل پرمیوم (ماکسی) 500
رادیاتورهای ایران رادیاتور به صورت 5 پره، 7 پره و 10 پره تولید می شوند
فن کویل زمینی دکوراتیو 300CFM دماتجهیز مدل DT.GC300
خدمات قبل از فروش:
مشاوره مهندسی + محاسبات و تعیین ظرفیت
زمان تحویل : 10 روز کاری (هماهنگی با کارشناسان فروش)
- −6%
- فروش ویژه
- −6%
فن کویل سقفی توکار 600CFM دماتجهیز مدل DT.CF600
خدمات قبل از فروش:
مشاوره مهندسی + محاسبات و تعیین ظرفیت
زمان تحویل : 10 روز کاری (هماهنگی با کارشناسان فروش)
- −5%
- فروش ویژه
- −5%
دیدگاهها (0)