امروزه استفاده از انواع گوناگون سیستم‌های تهویه مطبوع در تأسیسات ساختمان به یک امر بدیهی و اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. بنابراین باید با انتخاب صحیح و مناسب این تجهیزات، ضمن بهره مندی از هوای بسیار خنک و مطبوع در تابستان و هوای گرم و دلنشین در زمستان، دمای هوای داخلی ساختمان را پاکیزه و در شرایط متعادل نگه داریم.

تجهیزات تهویه مطبوع نظیر کولر گازی و فن کویل، متناسب با نوع، ظرفیت، شرایط آب و هوایی و اقلیمی پروژه و با توجه به محدودیت‌های هر ساختمان، در مدل‌های متنوعی تولید و عرضه می گردند.

برای مقایسه فن کویل ها و کولرهای گازی (اسپلیت) می توان این تجهیزات را از دیدگاه‌های مختلفی مورد ارزیابی و بررسی قرار داد؛ در این مقاله تفاوت‌های کولر گازی و فن کویل از نظر نوع، کاربرد، نحوه عملکرد، تنوع ظرفیت، مصرف انرژی و... بصورت کامل شرح داده شده است، با ما همراه باشید.

مقایسه فن کویل با کولر گازی

مقایسه فن کویل و کولر گازی از نظر نحوه عملکرد

اولین و مهمترین مسئله در مقایسه کولرگازی و فن کویل، نحوه عملکرد آنهاست.

کولرهای گازی و اسپلیت ها، سیستم‌های مستقلی هستند که فرآیند خنک کردن یا گرم کردن محیط را بدون نیاز به موتورخانه مرکزی یا تجهیزات تهویه مطبوع خاصی مانند چیلر انجام می‌دهند. کولرهای گازی متشکل از یک یونیت داخلی و یک یونیت خارجی هستند که از طریق دو لوله رفت و برگشت به یکدیگر مرتبط می گردند. با به جریان در آمدن ماده مبرّد R22 یا R410a درون لوله‌های مسی و ایجاد سیکل تراکمی تبرید، تأمین سرمایش یا گرمایش یک اتاق، سالن، یک واحد مسکونی و... توسط کولهای گازی و اسپلیت بصورت مستقل انجام می‌گردد.

از طرفی فن کویل ها تجهیزاتی هستند که به تنهایی قادر به خنک کردن یا گرم کردن هوا نبوده و در این خصوص به تجهیزات مکمل نظیر مینی چیلر یا چیلر مرکزی (برای تأمین سرمایش) و دیگ آبگرم موتورخانه یا پکیج گرمایشی (برای تأمین گرمایش) نیاز دارند. از جمله مزایای قابل توجه فن کویل ها می‌توان به امکان استفاده از آنها به تعداد دلخواه و عدم محدودیت در تعداد فن کویل مورد نیاز (مثلاً ده‌ها یا حتی صدها دستگاه) در فضاهای مختلف ساختمان‌های مسکونی، اداری، تجاری، خدماتی و رفاهی بر اساس ظرفیت و قابلیت استقلال دمایی هر یک از فضاها اشاره نمود.

در اولین و مهمترین مقایسه کولر گازی و اسپلیت با فن کویل می توان نتیجه گیری کرد که اسپلیت ها (کولرهای گازی دوتکه) دستگاه‌های مستقلی هستند که با توجه به محدودیت ظرفیت در آنها، بیشتر مناسب فضاهایی نظیر اتاق خواب، سالن پذیرایی، مغازه و... بوده و در صورت نیاز به استفاده از آنها برای فضاهای بزرگتر باید از دو یا چند دستگاه در کنار هم استفاده نمود که این امر با توجه به قیمت اولیه بالای آنها، باعث تحمیل هزینه‌های زیاد به خریداران می گردد.

از طرف دیگر فن کویل ها تجهیزاتی هستند که به راحتی توانایی تأمین سرمایش و گرمایش در ساختمان‌های اداری، مسکونی، تجاری، بیمارستانی، رفاهی و .... را دارند؛ به نحوی که می توان از تعداد متنوعی از آنها ( ده‌ها یا صدها فن کویل) در یک ساختمان نیز استفاده نمود.

مقایسه فن کویل با کولر گازی از نظر قدرت سرمایش و گرمایش

به طور کلی از کولرهای گازی و اسپلیت بیشتر بعنوان یک سیستم سرمایشی (در فصول گرم سال) مستقل جهت خنک کردن فضاهای کوچک استفاده می شود. کولرهای گازی معمولاً قادر به فعالیت در حالت گرمایشی (در فصول سرد سال) نیز هستند، ولی به علت مصرف برق بالای آنها در حالت گرمایش چندان مقرون به صرفه نبوده و از طرفی استفاده مداوم از کولر گازی در کل ماه‌های سال باعث افزایش احتمال خرابی آن می گردد؛ به همین دلیل معمولاً بهتر است برای گرمایش محیط در زمستان از تجهیزات مکمل مانند سیستم پکیج و رادیاتور یا... استفاده شود.

فن کویل ها جهت خنک نمودن محیط، از آب سرد چیلر که در کویل آنها جریان می‌یابد بهره می‌برند و جهت گرم کردن هوای محیط نیز، آب گرم مورد نیاز از موتورخانه مرکزی یا پکیج گرمایشی تأمین می‌شود.

از این جهت عملکرد فن کویل ها در انجام فرآیند سرمایش یا گرمایش محیط به یک شکل صورت می‌گیرد و نسبت به سیستم کولرهای گازی و اسپلیت ها مصرف انرژی پایین‌تری دارند.

دومین تفاوت عمده فن کویل با کولر گازی در توان گرمایش و نیاز یا عدم نیاز آنها به تجهیزات مکمل گرمایشی است.

مقایسه فن کویل و کولر گازی از نظر مصرف برق

در رابطه با مصرف برق کولر گازی و فن کویل می توان گفت:

از آنجا که عملکرد یونیت داخلی و یونیت خارجی کولرهای گازی (در حالت‌های سرمایشی و گرمایشی) کاملاً توسط برق صورت می‌گیرد، این دستگاه‌ها بر اساس ظرفیت دارای مصرف برق قابل ملاحظه ای هستند.

اما مصرف برق فن کویل ها در مقایسه با کولرهای گازی بسیار کمتر است. تجهیزات مکمل و جانبی فن کویل ها (نظیر دیگ‌های آب گرم) از انرژی‌های دیگری نیز بهره می‌برند که این امر موجب کاهش چشمگیر مصرف برق در فن کویل‌ها می‌گردد.

به طور مثال، چیلرها و مینی چیلرهای تراکمی که وظیفه سرد کردن آب و هدایت آن به کویلِ فن کویل ها را بر عهده دارند، با انرژی برق و دیگ‌های آب گرم یا پکیج‌های گرمایشی که وظیفه تأمین آب گرم مورد نیاز فن کویل ها را بر عهده دارند، با گاز شهری یا حتی سوخت‌های دیگری مانند گازوئیل کار می کنند.

بدین ترتیب مصرف برق فن کویل ها در فصول سرد سال عمدتاً محدود به برق موتور کوچک درون هر فن کویل بوده و بسیار ناچیز و در تابستان نیز، مصرف برق یک چیلر مرکزی در کل ساختمان از مصرف برق ده‌ها کولر گازی در کنار هم، کمتر است. لذا می‌توان نتیجه گرفت که در مقایسه کلی بین فن کویل ها و اسپلیت ها از نظر مصرف برق، سیستم موتورخانه مرکزی یا چیلر اسکرو + فن کویل‌ها دارای مصرف انرژی الکتریکی کمتر و حتی طول عمر بالاتری هستند.

مقایسه فن کویل با کولر گازی از نظر تاثیر در نمای ساختمان

تجهیزات اصلی فن کویل ها نظیر چیلر یا بویلر، به هیچ وجه در نمای دید ساختمان قرار نمی‌گیرد و هیچ گونه تاثیر منفی در نمای خارجی ساختمان ایجاد نمی کنند. این در حالیست که یونیت خارجی کولرهای گازی معمولاً در نمای دید ساختمان قرار گرفته (مخصوصا زمانیکه که تعداد یونیت‌های خارجی زیاد باشد) و تاثیر منفی در نما و زیبایی ساختمان دارد.

مقایسه فن کویل با کولر گازی

مقایسه فن کویل و اسپلیت از نظر هزینه اجرا

فن کویل ها و اسپلیت ها (کولرهای گازی دوتکه) سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی هستند که از دو یونیت خارجی و داخلی تشکیل شده اند. به این معنا که یک یونیت از آنها داخل ساختمان قرار گرفته و یک یونیت که معمولاً ابعاد بزرگتری دارد، بیرون از ساختمان قرار می گیرد و از طریق لوله کشی آب یا ماده مبرّد به یکدیگر متصل می‌گردند. در کولرهای گازی، ارتباط بین یونیت داخلی و خارجی از طریق دو لوله رفت و برگشت مسی با عایق مناسب از جنس الاستومریک صورت گرفته و از گاز مبرّد R22 یا R410a برای سرد و گرم کردن فضای داخلی ساختمان استفاده می شود.

از طرف دیگر ارتباط بین فن کویل ها با دستگاه مرکزی مانند چیلر یا مینی چیلر (در تابستان) و دیگ آب گرم (در زمستان) از طریق دو لوله آب معمولی (رفت و برگشت) صورت می پذیرد. با توجه به جنس لوله ها و همچنین حساسیت بالاتر در اجرای لوله کشی بین یونیت خارجی و یونیت داخلی درکولرهای گازی، به طور معمول عملیات اجرای آن پر هزینه تر از اجرای لوله کشی آب در فن کویل ها برای کلیه اتاق‌ها و فضاهای واحدهای یک ساختمان است.

مقایسه کولر گازی با فن کویل از نظر امکان ورود هوای تازه به داخل ساختمان

همانطور که می دانید یونیت داخلی اسپلیت که درون اتاق یا سالن نصب می‌شود، تنها قابلیت به گردش درآوردن جریان هوای داخل و تغییر (کاهش یا افزایش) دمای آن را دارد. اما فن کویل ها در دو نوع بدون کانال و کانالی ساخته می شوند که نوع کانالی آن از هوای تازه بیرون محیط نیز استفاده می‌کند.

از نظر نحوه و میزان رطوبت گیری هوا نیز، عملکرد اسپلیت ها و فن کویل ها مشابه بوده و اصولاً این دستگاه ها سیستم‌های رطوبت گیر هستند. سطح سرد کویل داخلی آنها در تابستان موجب تقطیر بخار آب (رطوبت) موجود در هوا و کاهش آن در محیط می‌شود.

مقایسه هزینه اولیه خرید فن کویل و کولر گازی

هزینه‌ی خرید تعدادی فن کویل به همراه کلیه تجهیزات جانبی آن نظیر مینی چیلر یا چیلر مرکزی و پکیج گرمایشی یا دیگ آب گرم، در مقایسه با هزینه خرید کولرگازی به همراه تجهیزات مکمل آن نظیر پکیج گرمایشی و رادیاتور برای یک ساختمان مشابه (زیر بنای کوچک) تفاوت زیادی با هم ندارند ولی ‌در ساختمان‌هایی با زیر بنای بزرگتر و تعداد طبقات و تعداد واحدهای بیشتر از 20 واحد، استفاده از فن‌کویل‌ها و چیلر، علاوه بر توجیه فنی، از لحاظ اقتصادی نیز کم ‌هزینه‌تر از استفاده ده‌ها دستگاه کولر گازی در کنار هم است.

کولرهای گازی برای مناطق خیلی گرم و شرجی کاربرد بهتری از خود نشان می‌دهد و باعث می‌شود هوای داخل ساختمان به سرعت و زودتر خنک شود. از سوی دیگر فن‌کویل ها در زمستان و گرم کردن قسمت‌های مختلف ساختمان به مراتب بسیار موفق تر از اسپلیت‌ها عمل می‌کنند.

مقایسه نصب فن کویل با اسپلیت

در ساختمان‌هایی که دارای اتاق ها و فضاهای متعددی هستند، حتی نصب سه یا چهار دستگاه کولرگازی گاهاً پاسخگوی نیاز نخواهد بود. در ضمن نصب چندین دستگاه کولر گازی در یک واحد مسکونی یا اداره دارای محدودیت های نصب و لوله کشی است. از طرفی نصب چندین یونیت خارجی در یک ساختمان فضای زیادی از نمای خارجی آن ساختمان را اشغال می‌نماید.

اما فن کویل ها قادر هستند بدون هیچگونه محدودیتی در تعداد، در فضاهای مختلف هر ساختمان نصب و عملکرد مطلوب و بهینه‌ای را ارائه دهند.

نکته: خرید چند دستگاه اسپلیت برای یک ساختمان، از لحاظ اقتصادی چندان مقرون به صرفه نبوده و باعث افزایش هزینه جاری ساختمان از جمله افزایش مصرف برق و هزینه مربوط به نگهداری از دستگاه ها می‌گردد.

مقایسه فن کویل با کولر گازی

مزایا و معایب استفاده از کولر گازی و فن کویل

در ادامه مزایا و معایب کلی کولر های گازی اسپلیت و فن کویل ها شرح داده شده است.

مزایای استفاده از کولر گازی اسپلیت:

  • ظاهری نسبتاً شیک و زیبا
  • مجهز به سیستم فیلتراسیون و تصفیه هوا
  • قابلیت خنک ‌سازی سریع محیط حتی در مناطق بسیار گرم و شرجی
  • امکان کنترل عملکرد دستگاه از راه دور
  • مناسب برای استفاده در محیط‌های کوچک
  • مجهز به سیستم سرمایش قوی
  • دارای استقلال دمایی برای هر یک از فضا ها

معایب استفاده از کولر گازی:

  • مصرف برق زیاد
  • هزینه نگهداری و سرویس سالیانه
  • عدم قابلیت استفاده در مکان‌های بزرگ
  • دارای قدرت گرمایشی محدود در زمستان
  • وجود محدودیت در نصب دستگاه
  • تاثیر منفی در شکل و نمای خارجی ساختمان

مزایای استفاده از فن‌ کویل:

  • دارای عملکرد آرام و بی صدا
  • عدم نیاز به اجرای کانال کشی
  • امکان ورود هوای تازه
  • مناسب استفاده در ساختمان‌های بزرگ
  • دارای قابلیت سرمایشی و گرمایشی بسیار قوی
  • استقلال دمایی هر یک از اتاق ها
  • امکان استفاده همزمان از ده‌ها دستگاه فن کویل در یک ساختمان
  • طول عمر بالای دستگاه
  • مصرف برق کم
  • هزینه نگهداری و سرویس دوره ای پایین

معایب استفاده از فن‌کویل:

  • جانمایی در سقف کاذب و ایجاد محدودیت ارتفاع بخصوص در فن کویل سقفی و کاستی
  • ایجاد صدای نسبتاً بیشتر در ظرفیت های خیلی بزرگ مانند فن‌کویل‌های کانالی

دمـاتجهیــز؛ بهترین قیمت ها و برند های تجهیزات تأسیسات ساختمان

سخن پایانی

با توجه به مطالب ذکر شده می توان نتیجه گرفت که استفاده از کولر های گازی بیشتر برای فضاها و واحدهای کوچک گزینه مناسبی است. اما با توجه به قابلیت گرمایشی محدود کولر های گازی در زمستان و همچنین به صرفه نبودن استفاده از آنها در ساختمان هایی با زیر بنای بزرگتر، استفاده از فن کویل ها برای ساختمان هایی با زیر بنای بزرگتر در انواع کاربری های مسکونی، اداری، تجاری، بیمارستانی و....گزینه بسیار مناسبی است که توجیح فنی و اقتصادی بیشتری دارد.

در سایت مجموعه تخصصی دماتجهیز، اطلاعات فنی و قیمت‌های به روز صدها مدل از برترین برند های کولر گازی اسپلیت و انواع فن کویل های با کیفیت در ظرفیت های مختلف، با گارانتی طلایی، ضمانت اصالت کالا، خدمات پس از فروش گسترده و پاسخگو جهت برخورداری شما عزیزان از حس خوب خرید بهینه و هوشمند ارائه گردیده است.

شما کاربران گرامی می توانید جهت کسب خدمات مشاوره ای و مقایسه تکمیلی بین انتخاب کولر گازی و فن کویل با توجه به شرایط خاص ساختمان یا پروژه خود، در ساعات اداری با کارشناسان ما در بخش تجهیزات تهویه مطبوع مجموعه تخصصی دماتجهیز تماس حاصل فرمایید.

مقالات مرتبط

جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می‌شود مطالب مرتبط با مقاله "مقایسه فن کویل با کولر گازی" را نیز مطالعه فرمایید.

ئماتجهیز

منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دمـاتجهیــز هستیم

با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید

whatsapp تلگرام instagram linkedin twitter
eitta rubika igap

محصولات مرتبط

کولر گازی ایران رادیاتور 12000 مدل IAC-12CH/XA

کولر گازی ایران رادیاتور 12000 مدل IAC-12CH/XA

ارسال سریع ارسال فوری

نصب دستگاه طبق تعرفه ایران رادیاتور در شهر تهران رایگان و در سایر شهرها شامل هزینه خواهد بود.

قیمت عادی ‏203,225,000 ریال ‎ قیمت ‏186,967,000 ریال ‎
  • ‎−8%
  • فروش ویژه
  • ‎−8%

دیدگاه‌ها (0)

دیدگاهی یافت نشد

ثبت دیدگاه

سبد خرید

سبد خرید شما خالیست

 

حساب کاربری

حساب کاربری

منو
حساب کاربری ندارید؟
ثبت نام