- تجهیزات سرمایش و تهویه
- 2 لایکها
- 3937 بازدیدها
- 0 دیدگاهها
فن کویلها از پرکاربردترین تجهیزات تهویه مطبوع در سیستمهای سرمایشی و گرمایشی ساختمان هستند که از لحاظ نحوه نصب و محل قرارگیری به انواع مختلفی از جمله سقفی، کاستی، دیواری، زمینی و کانالی تقسیم میشوند. فن کویل سقفی یکی از انواع فن کویلها بوده که در مکانهایی مانند مجتمعهای مسکونی، آپارتمانها، مراکز تجاری و اداری و... جهت تامین دمای مناسب در شرایط آب و هوایی مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. فن کویل سقفی در ظرفیت و قدرتهای متفاوت تولید میشود، همچنین برای استفاده از این دستگاه میبایست از چیلرها یا بویلرها نیز کمک بگیرید. در ادامه این مطلب با فن کویل سقفی، انواع، مزایا و معایب آن بیشتر آشنا میشویم، با ما همراه باشید.
نوع عملکرد و ساختار فن کویل
اجزای اصلی هر فن کویل شامل کویل سرمایشی و گرمایشی، فن هوادهی و الکتروموتور است. معمولاً آب سرد فن کویل توسط چیلر یا مینی چیلر و آب گرم مورد نیاز از بویلر یا پکیج تأمین میشود و سپس از طریق لوله کشی به کویل موجود در فن کویل منتقل میشود و درون آن جریان مییابد. پس از دمیدن هوا توسط فن هوادهی از روی کویل در حالت سرمایش یا گرمایش، هوای سرد یا گرم از دستگاه خارج میشود. همچنین دستگاه با استفاده از فیلتر قابل شستشو به فیلتراسیون هوا کمک میکند. در این سیستم، عملکرد هر دستگاه به صورت جداگانه و مستقل از سایر فن کویل ها کنترل شده و دمای مورد نظر با کنترل جریان آب ورودی به کویل یا کنترل دور فن، تنظیم میگردد.
انواع فن کویل سقفی
فن کویلهای سقفی در واقع به شکل یک باکس مستطیلی هستند که کویل، سینی تقطیر، فیلتر هوا و فن هوادهی درون آن قرار دارد و داخل سقف کاذب یا روی سقف قرار میگیرند که دارای انواع مختلفی هستند از جمله:
- فن کویل سقفی توکار
- فن کویل کانالی
- فن کویل سقفی روکار
فن کویل سقفی توکار
فن کویل سقفی توکار از یک یونیت مستطیل شکل تشکیل شده که درون سقف کاذب ساختمان نصب میگردد و فقط دریچه هوای خروجی آن دیده میشود. اجزای داخلی آن عبارتند از فن، الکتروموتور، کویل حرارتی، فیلتر، شیر هواگیری، سینی درین و سایر اتصالات و تجهیزات. فن کویل سقفی دارای فیلترهایی است که معمولاً قابل شستشو هستند و لازم است هر چند وقت یک بار این فیلترها به خوبی شسته شوند تا گرد و غبار ناشی از ورود هوا به درون دستگاه کاملاً زدوده شود و پس از آن دوباره در یونیت نصب شوند. فن کویل سقفی توکار دارای قیمت مناسب تری نسبت به سایر فن کویلها میباشد. و در ظرفیت 200 تا 1200 CFM طراحی و تولید میشوند. البته فن کویل های کاستی را که در سقف کاذب قرار میگیرند را نیز میتوان از انواع فن کویل های سقفی نامید که بصورت یک یا چهار طرفه تولید میشوند.
فن کویلهای سقفی توکار صرف نظر از ظرفیت، فشار کار و برند به دو نوع فن کویل سقفی توکار مکش از زیر و فن کویل سقفی توکار مکش از پشت تقسیم میگردد که در زمان انتخاب و سفارش خرید باید به این موضوع نیز توجه فرمائید.
فن کویل سقفی روکار
فن کویلهای سقفی روکار یا همان فن کویل سقفی-زمینی که شبیه به یک پنل بوده و دارای قابلیت نصب هم بر روی زمین و هم بر روی سقف میباشند. اما بر خلاف فن کویل سقفی توکار دارای کابین و بدنه کاملی بوده و درون سقف تعبیه نمیشود بلکه در سقف واحد نصب شده و یا روی زمین قرار داده میشود. از فن کویل سقفی روکار هنگامی که کانال کشی فن کویل سقفی در ساختمان انجام نشده باشد استفاده میشود. در ویدئوی زیر میتوانید تفاوت فن کویل سقفی توکار و روکار را مشاهده نمایید:
فن کویل کانالی
فن کویل کانالی یا داکت فن کویل از بزرگترین انواع فن کویل است که مانند فن کویل توکار معمولا داخل سقف ساختمان نصب میشود. روند کار و اجزای تشکیل دهنده فن کویل کانالی همانند فن کویل توکار بوده و تنها در ظرفیت و قدرت پرتاب باد با هم فرق دارند که در فن کویل کانالی بیشتر است. از آنجایی که فن کویل کانالی نسبت به سایر فن کویلها دارای ظرفیت بالاتری است، در ساختمانهایی که نیاز به ظرفیت بالا جهت گرمایش و سرمایش محیط باشد از آن استفاده میگردد. در فن کویل کانالی نوع جریان هوا یا به عبارتی ورود و خروج هوا به صورت کانالی طراحی شده است و میتواند جریان هوای پر فشارتری را ایجاد نماید به همین علت از آن با نام فن کویل پر فشار نیز یاد میشود. فن کویل کانالی معمولاً در ظرفیتهای 600 تا 2000 CFM طراحی و تولید میگردد و در ظرفیت های پایین دارای یک فن و در ظرفیتهای بالا داری دو فن هوادهی میباشند.
نحوه نصب فن کویل سقفی
برای نصب فن کویلهای سقفی (نوع کانالی یا توکار کاستی) در زمان طراحی و ساخت واحد ها با توجه به محدودیتهای ابعادی در بالای سقف کاذب باید محل قرارگیری و ابعاد فن کویل سقفی یا کانالی مورد نظر در بالای سقف کاذب دقیقاً مشخص گردد تا بتوان به درستی آنها را در سقف نصب نمود. علاوه بر کانال کشی (برای فن کویل های کانالی)، لوله کشی آب سرد و آب گرم ورودی و خروجی فن کویل نیز باید در مدار ساختمان انجام شود. فن کویلهای سقفی دارای یک دریچه در قسمت زیرین هستند که جهت سرویس، تعمیر و... بتوان دسترسی آسان به فن کویل داشت و همچنین دارای دریچه دیگری در قسمت جلویی دستگاه هستند که جهت ورود هوای گرم یا سرد به داخل اتاق تعبیه شده است. همچنین مکش هوای این دستگاه عموماً از دریچه زیر آن صورت میگیرد.
معمولاً قبل از اتمام مراحل سقف کاری ساختمان و قبل از اجرای سقفهای کاذب طبقات، باید از شاسی از نبشی با سایز مناسب (3) و دقیقاً مناسب با ابعاد فن کویل سقفی هر یک از فضاها به زیر سقف طبقه فوقانی جوش داده و متصل گردد تا فن کویل سقفی یا کانالی مربوطه پس از پیشرفت کار پروژه درون سقف کاذب و روی شاسی فلزی مربوطه بصورت کاملاً تراز شده و افقی قرار گیرد.
مزایای استفاده از فن کویل سقفی
- حجم کم و زیبایی در طراحی
- دارای عملکرد کم صدا و آرام
- عملکرد سرمایشی و گرمایشی مطلوب
- اشغال فضای کمتر و اجرای آسان در سقف
- طراحی و تولید فن کویلهای سقفی در ظرفیتهای مختلف
- برخورداری از ریموت کنترل یا ترموستات جهت کنترل دما
- کم مصرف بودن سری جدید فن کویل سقفی و قرارگیری در کلاس A در مصرف انرژی
نحوه محاسبه تقریبی ظرفیت فن کویل
برآورد ظرفیت فن کویل مورد نیاز برای هر یک از متراژهای ارائه شده در جدول ذیل به صورت تقریبی و بر اساس شرايط دمایی داخل و در دور حداکثر فن در نظر گرفته شده است. در دور متوسط ضريب تصحيح حجم هوادهی فن کویل ها نسبت به دور تند حدود 0.8 و در مورد قدرت سرمايش و گرمايش تقریباً حدود 0.85 است. در صورت تمایل جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با کارشناسان شرکت دماتجهیز نیز تماس حاصل فرمائید.
در جدول زیر برآورد تقریبی ظرفیت فن کویل مورد نیاز برای شرایط آب و هوایی تهران ارائه گردیده است.
دمـاتجهیــز؛ بهترین قیمت ها و برند های تجهیزات تأسیسات ساختمان
سخن پایانی
نکته مهمی که خصوصاً در مورد فن کویلهای سقفی، کاستی و کانالی باید بصورت ویژه مورد توجه قرار گیرد، جنس فن هوادهی آنها است.
اصولاً بهترین جنس برای فن هوادهی فنکویلها که کاملاً سبک و صُلب باشد و با کمترین صدا کار کند و هم تمامی cfm هوای مربوطه را تامین نماید و نهایتاً در طول دوران بهره برداری به راحتی تغییر شکل ندهد، فنهای پلی آمید با الیاف کربن است. این فن از انواع فن گالوانیزه کم صداتر، سبکتر، گرانتر و در عین حال از نظر عدم تغییر شکل در اثر باد گرم فنکویلها در زمستان کاملاً قابل اطمینان است ولی باید توجه کنید که بهجای آن فن پلاستکیی روی فنکویل شما نصب نکنند که در ماههای سرد زمستان به تدریج فن پلاستیکی تغییر شکل داده و به اصطلاح دِفُرمه شده و از حالت بالانس دینامیک خارج گردیده و به صدا خواهد افتاد.
امیدواریم توانسته باشیم مطالب مفیدی را در خصوص فن کویل های سقفی ارائه داده باشیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره در خصوص انتخاب فن کویل مورد نیاز پروژه میتوانید در ساعات اداری با کارشناسان واحد تهویه مطبوع مجموعه تخصصی دماتجهیز (اولین و معتبرترین مجموعه تخصصی در حوزه تجهیزات تاسیسات ساختمان و کلیه دستگاه های تهویه مطبوع از سال 1383 و دارای 3 جواز کسب معتبر) در ساعات اداری از طریق شماره تلفن 88822550-021 تماس حاصل فرمایید.
مقالات مرتبط
جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میشود مطالب مرتبط با مقاله مقایسه " فن کویل سقفی " را نیز مطالعه فرمایید.
منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دماتجهیز هستیم
با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید.
محصولات مرتبط
فن کویل سقفی با کابینت ساراول 1200CFM مدل SF-HE-12
- −2%
- فروش ویژه
- −2%
دیدگاهها (0)