- تجهیزات سرمایش و تهویه
- 0 لایکها
- 195 بازدیدها
- 0 دیدگاهها
با هدف انتخاب و خرید هواساز و مقایسه موارد ختلف آنها، ابتدا مرور مختصری بر چگونگی عملکرد دستگاه هواساز و کاربرد آن صورت خواهد گرفت، سپس اجزا آن تشریح می گردد. پس از آن، به مزایای و محدودیت های دستگاه هواساز پرداخته خواهد شد و در نهایت عوامل تاثیرگذار بر قیمت هواساز بررسی می گردد، تا آگاهی کافی در انتخاب و خرید حاصل شود. در ادامه با ما همراه باشید.
1-عملکرد دستگاه هواساز
هواساز (Air Handling Unit) یکی از تجهیزات سیستمهای تهویه مطبوع (HVAC) است که با هدف تأمین و انتقال جریان هوای مناسب، به منظور تهویه (تأمین هوای تازه)، سرمایش و گرمایش ساختمان بکار برده میشود. در واقع، اهداف اصلی دستگاه هواساز شامل کنترل دما در فصول مختلف سال ، تنظیم رطوبت و تصفیه (فیلتراسیون) هوا است.
این دستگاه اغلب در سه نوع هواساز معمولی، هواساز هایژنیک (بهداشتی) و سقفی توکار در بازار عرضه می شود. در بازار تهویه مطبوع، دو نوع هواساز صنعتی و هواساز خانگی ( آپارتمانی) وجود دارد. از هواسازهای صنعتی در پروژه های صنعتی (مانند تهویه کارخانه ها یا سوله های صنعتی) استفاده می شود. هواساز خانگی ( آپارتمانی) به صورت سقفی توکار بوده و برای واحدهای مسکونی با متراژ پایین توجیح اقتصادی و فنی ندارد.
هواساز به عنوان یک تجهیز مرکزی غیر مستقل در نظر گرفته می شود و روند کار آن به این صورت است که ابتدا آب سرد و گرم به ترتیب توسط چیلر و دیگ تولید شده و سپس به وسیله پمپ به کویل هواساز انتقال پیدا میکند. هواساز، با بهرهگیری از فنها و کویلهای سرمایشی و گرمایشی، جریان هوا را بر اساس نیاز فصلی گرم یا سرد میکند. در ضمن، این دستگاه، قابلیت فیلتر (تصفیه) کردن و تنظیم رطوبت هوا را نیز دارد.
دستگاه هواساز، برای فضاهایی کاربرد دارد که حجم زیاد و یکپارچه ای داشته و یا به حجم زیادی هوای تازه نیاز دارند. از آنجایی که سیستم هواساز به عنوان یک دستگاه مرکزی بکار گرفته میشود، این قابلیت را ندارد که برای فضاهای مجزا مثل واحدهای مسکونی و اداری یا مغازههای یک مرکز تجاری که نیاز به کنترل مستقلی دارند، انتخاب مناسبی باشد.
2- کاربرد هواساز
در یکی از شرایط زیر، کاربرد دستگاه هواساز ضرورت دارد.
- در ساختمان دهایی که دائما نیازمند ورود هوای تازه است.
- در هر پروژ های که رفت و آمد در آن زیاد بوده و لزوماً باید اکسیژن به میزان کافی تامین شود.
- در مکان هایی که الزاما باید هوا علاوه بر تنظیم دمایی متناسب با شرایط فصلی، به خوبی و متناسب با نیاز تصفیه (فیلتر) شود.
- در هر نوع کاربری که باید رطوبت هوا کنترل و مقدار آن مدیریت شود.
- در هر نوع کاربری که به علت بلند بودن ارتفاع سقف و بزرگ سالن باید هوا توسط با کانال، توزیع شود.
دمـاتجهیــز، بررسی، انتخـاب و قیـمت تجهیــزات تاسیســات
3- اجزای اصلی سیستم هواساز
- بدنه و الکترو موتور
- فن (سانتریفیوژ یا محوری)
- کویلها (کویلهای آب سرد و گرم یا کویل مبرد DX یا همان اواپراتور)
- انواع فیلترها
- واحد رطوبت زن و رطوبت گیر
- محفظه اختلاط کننده هوای تازه و هوای برگشتی (محفظه ای که اجازه می دهد تا مقدار مشخصی هوای تازه از بیرون وارد و با هوای برگشتی از داخل ساختمان مخلوط شود.)
- لرزه گیرها (برای جلوگیری از ایجاد لرزش در ساختمان هواساز)
- سیستم کنترل الکتریکی و مکانیکی (شامل ترموستات یا سنسور تنظیم دما، تنظیم کننده رطوبت، تجهیزات کنترل کننده سرعت حرکت هوا و …)
- کانال انتقال هوا به داخل ساختمان
4-مهمترین مزایا و معایب هواساز در مقایسه با فن کویل
- هواساز، این قابلیت را دارد که مقدار زیادی هوای تازه وارد ساختمان کند به همین علت هوای تازه مورد نیاز ساختمان را تامین میکند.
- هواساز بهترین دستگاه برای تصفیه و فیلتراسیون هوا در مقیاس بزرگ است.
- اگر در پروژه ای نیاز باشد که رطوبت نیز همانند دما به دقت تحت کنترل درآید، با افزودن تجهیزات رطوبت-گیر و رطوبت زن و تعریف سیستم کنترلی در آن، می توان به خوبی این کار را انجام داد. (هر چند اگر هم این تجهیزات نصب نشود، کویلهای آب سرد در روزهای گرم سال، عمل رطوبت گیری را انجام می دهند.)
- اصلیترین عیب هواساز این است که نمیتوان به تنهایی از آن، در سرمایش یا گرمایش ساختمان هایی استفاده کرد که باید هر فضا و هر اتاق به طور مجزا و مستقل تهویه شوند. در این صورت فقط باید از فن کویل استفاده کرد. هواساز کل هوا را با یک دمای مشخص و از طریق کانال در همه اتاق ها پخش میکند.
- می توان به صورت ترکیبی از هواساز و فن کویل در بسیاری از ساختمان ها و سوله ها استفاده کرد. در این صورت آب خروجی از چیلر و دیگ هم به کویل فن کویل ها متصل هستند و هم به هواساز.
5- عوامل تاثیرگذار بر قیمت هواساز
اصلیترین پارامترهایی که قیمت هواساز را تحت تأثیر قرار میدهند به شرح زیر است؛
- نوع کاربری هواساز به طور معمول هواسازهای یک منظوره، به لحاظ قیمت از هواسازهای چندمنظوره و سفارشی (طراحی خاص برای نیازهای خاص) ارزانتر هستند
- ظرفیت هواساز cfm از آنجایی که هواسازهای با ظرفیت بالا، دارای اجزا متعدد، ابعاد بزرگتر، الکترو موتور وفن قوی تر، کویل های بیشتر و سیستمهای پیچیده هستند، به همین دلیل هزینه ساخت بالاتری دارند.
- هایژنیک (بهداشتی) یا معمولی بودن دستگاه یکی از موارد تاثیرگذار بر قیمت هواساز نوع کاربری آن است. هواسازهای مورد استفاده در فضاهای خاص (مانند اتاقهای تمیز یا بیمارستانها) چون مجهز به تجهیزات خاصی هستند، قیمت بالاتری را دارا میباشند.
- اجزا هواساز و کیفیت ساخت آنها کیفیت، تعداد و نوع کویلها (سرد و گرم)، نوع فنها (گریز از مرکز یا محوری) و نوع و جنس فیلترها از عوامل تاثیرگذار بر قیمت هواساز هستند
- سیستم کنترل و تابلو برق مورد استفاده در هواساز هواسازهایی که مجهز به سیستمهای کنترل دقیق و پیشرفته (مثل سیستمهای اتوماسیون، سیستمهای کنترل چندگانه و ترموستاتهای دیجیتالی) هستند، در مجموع قیمت بالاتری دارند. همچنین، نوع تابلو برق هم میتواند پارامتر مهمی در قیمت هواساز باشد.
- فول فرش بودن (تمام هوا بودن) یا نبودن آن یکی از عوامل تاثیرگذار در قیمت هواساز تمام هوا بودن یا کاملا با هوای تازه کار کردن آن است (بدلیل افزایش چند برابری کویل های سرمایش و گرمایش آنها )
- عایقبندی (حرارتی و صوتی) بکارگیری عایقهای صوتی در هواساز، معمولا هزینههای بیشتری را به همراه دارد. همچنین، استفاده از مواد با کیفیت، برای عایق انرژی نیز میتواند بر قیمت هواساز تأثیر بگذارد.
- نوع و کیفیت مواد اولیه در ساخت هواساز مواد با کیفیت بالا مانند استیل ضد زنگ یا آلومینیوم مقاوم در برابر زنگزدگی و فیلتر کربنی و ...معمولا دارای قیمت بالاتری هستند و بر هزینه نهایی هواساز تأثیر دارند. همچنین، قطر کویلها، سطح حرارتی و تعداد ردیف آنها باعث متغیر بودن قیمت هواساز میشود.
- داشتن یا نداشتن تجهیزات تنظیم کننده رطوبت مجهز بودن به واحدهای تنظیم رطوبت قیمت هواساز را بالاتر می برد.
- خدمات پس از فروش مانند دیگر تجهیزات، هواسازهایی که دارای گارانتی طولانیتر و خدمات پس از فروش بهتر هستند، معمولا قیمت بیشتری دارند.
- شرکت سازنده هواساز شرکتهایی که تجربه، اعتبار و تخصص بیشتری در ساخت و طراحی هواساز دارند، معمولا محصولات با کیفیتتری تولید میکنند، که ممکن است قیمت بالاتری برای محصول خود در نظر بگیرند.
6- جمع بندی و نتیجه گیری نهایی
با توجه به بررسیهای صورت گرفته، قیمت هواساز بستگی به عوامل تاثیرگذاری، مانند ظرفیت هواساز، سیستم های کنترل، نوع کاربری، کیفیت مواد بکار رفته در آن و ... دارد. برای انتخاب هواساز مناسب، باید با در نظر گرفتن این عوامل و با توجه به نیازهای خاص پروژه، بهترین گزینه را انتخاب کرد.
مقالات مرتبط
جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میشود مطالب مرتبط با مقاله مقایسه دستگاه تصفیه هوا با هواساز را نیز مطالعه فرمایید.
- دستگاه تصفیه هوا چیست؟
- مقایسه هواساز خانگی با هواساز صنعتی
- تفاوت دستگاه تصفیه هوا با رطوبت ساز
- راهنمای خرید بهترین دستگاه تصفیه هوای خانگی
- تاثیرات و فواید دستگاه تصفیه هوا برای سلامتی
- آیا دستگاه تصفیه هوا توانایی تصفیه هوا را دارد
- همه چیز درمورد ساختار و کاربرد هواساز ها
- اجزای هواساز و عملکرد قطعات آن
- مقایسه مزایا و معایب فن کویل و هواساز
- دستگاه هواساز چیست؟
- هواساز آپارتمانی
- تفاوت دستگاه تصفیه هوا و هواساز
- کاربرد هواساز در ساختمان
- تفاوت ایرواشر با هواساز
- مقایسه انواع هواساز
- مصرف برق هواساز خانگی
- معرفی هواساز بیمارستانی و ویژگی های آن
- هواساز FULL FRESH و ویژگی های آن
منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دمـاتجهیــز هستیم
با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید.
دیدگاهها (0)