- تجهیزات سرمایش و تهویه
- 1 لایکها
- 3371 بازدیدها
- 0 دیدگاهها
امروزه تمامی تجهیزاتی که در حوزه تهویه مطبوع تولید و عرضه می گردند، نقش پر رنگی در ایجاد رفاه و آسایش ساکنین محیط های مسکونی، اداری، تجاری و ... ایفا می کنند. چیلر و برج خنک کننده، دو نمونه ی رایج از تجهیزاتی هستند که جهت تامین آب خنک برای دستگاه های هواساز و فن کویل ها، بکار گرفته می شوند. در این مقاله به تفاوت چیلر با برج خنک کننده پرداخته شده است، لطفا در ادامه همراه ما باشید تا با نحوه عملکرد و کاربرد این دو تجهیز بیشتر آشنا شویم.
تعریف چیلر و برج خنک کننده
قبل از آشنایی با ساختار، اجزاء، نحوه عملکرد و.... دو دستگاه چیلر و برج خنک کننده، ابتدا بصورت مختصر به تعریف چیلر و برج خنک کننده وکاربرد آنها می پردازیم.
چیلر چیست و چه کاربردی دارد؟
چیلر به عنوان هسته مرکزی یک سیستم سرمایشی با سیکل تبرید شناخته می شود که با کاهش دمای آب و جریان آب خنک شده در کویل فن کویل ها یا هواسازها توسط پمپ سیرکولاتور، عمل خنک کنندگی هوای محیط را انجام می دهند. چیلر تراکمی با بهره گیری از گازفریون که در مدار سیستم آن در گردش است، طی یک سیکل تبرید دمای آب کویل هواساز ها و فن کویل ها را خنک نموده و سپس این آب خنک را توسط پمپ به کویل دستگاه های هواساز ارسال می کند. چیلرها از نظر عملکرد به سه دسته تراکمی، جذبی و سانتریفیوژ تقسیم می شوند.
برج خنک کننده چیست و چه کاربردی دارد؟
برج خنک کننده دستگاهی است که گرمای آب خنک کننده در دستگاه های صنعتی و یا سیستم های تهویه مطبوع را از روش انتقال حرارت همراه با انتقال جرم (تبخیری) جذب کرده و آن را تا چند درجه بالاتر از دمای مرطوب محل خنک می کنند. برج های خنک کننده از لحاظ نحوه عملکرد، به دو نوع کلی مدار باز و مدار بسته تقسیم می شوند.
در ویدئوی زیر میتوانید نگاه مختصری به تفاوتهای چیلر و برج خنک کننده بیندازید:
نحوه عملکرد برج خنک کننده
همانطور که در بالا به آن اشاره شد برج های خنک کننده از لحاظ نحوه عملکرد به دو دسته مدار باز و مدار بسته تقسیم می شوند که هر یک به شرح زیرند:
نحوه عملکرد برج خنک کننده مدار باز
علت اینکه به این نوع از برج خنک کننده یا کولینگ تاور مدار باز گفته می شود این است که آبی که برای خنک شدن به برج پمپاژ می شود در فضایی باز درون محفظه برج جریان پیدا میکند و با هوای اتمسفر تماس مستقیم دارد و چون در اثر برخورد آب با هوا ، قسمتی از آب تبخیر می شود به آن برج خنک کننده مدار باز تبخیری، مرطوب، یا تر نیز گفته می شود.
اجزای برج خنک کننده مدار باز
اجزای اصلی برج خنک کننده مدار باز عبارتند از :
- بدنه فایبرگلاس یا گالوانیزه
- فن گردش هوا
- موتور الکتریکی
- پکینگ ها
- حوضچه یا تشک ( محل جمع آوری آب خنک شده در پایین برج)
- قطره گیر (بین پکینگ و فن نصب شده و مانع خروج ذرات آب از بالای برج می شود)
- سیستم توزیع کننده آب گرم در قسمت بالای برج (لوله ها و نازل های پاشش آب)
نحوه عملکرد برج خنک کننده مدار بسته
برج های خنک کننده مدار بسته از نظر جنس بدنه به صورت فایبرگلاس و گالوانیزه و از نظر فرم بدنه به دو نوع مکعبی و مدور(گرد) تقسیم میشوند.
اجزای برج خنک کننده مدار بسته
اجزای اصلی برج خنک کننده یا کولینگ تاور مدار بسته عبارتند از :
- فن هوادی
- کویل تبادل حرارت
- ورودی سیال گرم به لوله های کویل
- ورودی هوا
- خروجی سیال خنک شده
دمـاتجهیــز؛ بهترین قیمت ها و برند های تجهیزات تأسیسات ساختمان
نحوه عملکرد چیلر تراکمی
چیلرهای تراکمی، یکی از انواع اصلی چیلرها محسوب میشوند که در آنها از کمپرسورهای مختلف رفتوبرگشتی(پیستونی)، پیچی یا اسکرو، حلزونی یا اسکرال، چرخشی یا روتاری و نوع جدید کمپرسورهای سانتریفیوژ استفاده میشود.
از طرف دیگر چیلرهای تراکمی شامل سه دسته کلی چیلر تراکمی آبی، چیلر تراکمی هوایی و چیلرهای سانتریفیوژ میشوند. یکی از مزایای اصلی چیلرهای تراکمی آبی در مقایسه با چیلرهای تراکمی هوایی، قیمت پایینتر و راندمان بالاتر آنهاست. البته چیلرهای تراکمی هوایی مزایای دیگری مانند سازگاری با شرایط آب و هوایی شرجی، امکان نصب در فضای خارج از موتورخانه(امکان نصب در بام، بالکن و هر فضای دیگر) و عدم نیاز به مصرف آب برای خنک نمودن مبرد و کندانسور چیلر را دارند.
اجزای چیلر های تراکمی
- کمپرسور
- اوپراتور
- کندانسور
- بدنه
- پمپ
- شیر منبسط
محاسبه تقریبی ظرفیت چیلر
به منظور محاسبه ظرفیت چیلر مورد نیاز پروژه باید به ظرفیت نامی (Nominal) و ظرفیت واقعی(Actual) چیلر خصوصا با توجه به دمای طرح خارج در فصل تابستان در منطقه بهره برداری از چیلر کاملا دقت نمود. به طور کلی کارشناسان تاسیسات برای محاسبه ظرفیت چیلر مورد نیاز در هر پروژه که بر مبنای محاسبه دقیق ظرفیت بار برودتی کل انجام میگردد، علاوه بر محاسبه پارامترهایی مانند شرایط جغرافیایی (Ambient Temperature) و دمای طرح خارج تابستان ، ارتفاع از سطح دریا، رطوبت نسبی هوا ، نوع کاربری ساختمان (دما طرح داخل) ، نوع مصالح به کار رفته و اجرای نمای ساختمان ، جهت قرارگیری ساختمان نسبت به زاویه تابش خورشید ، تعداد طبقات و سطح زیر بنای ساختمان ، تعداد نفرات و تجهیزات کوچک و بزرگ الکتریکی داخل ساختمان و ...، به حجم آب سرد مورد نیاز و ضرایب اطمینان کافی در عملکرد چیلر توجه مینمایند.
اما چنانچه مایل به استفاده از امکان محاسبه سر انگشتی (فاز 1) چیلر مورد نیاز ساختمانهای مسکونی و اداری در شرایط آب و هوایی مانند تهران باشید، میتوانید به ازای هر 100 متر مربع از ساختمان به طور تقریبی ظرفیت نامی 4 تن تبرید را در نظر بگیرید. همچنین قبل از تعیین ظرفیت نهایی و انتخاب چیلر مورد نیاز پروژه خود، جهت کنترل نهایی محاسبات و برآوردهای صحیح بار برودتی و انتخاب صحیح چیلر تراکمی مورد نیاز پروژه، با کارشناسان شرکت دماتجهیز تماس حاصل فرمائید.
نحوه عملکرد چیلر جذبی
یکی دیگر از انواع مهم چیلرها از نظر عملکرد، چیلرهای جذبی هستند که مهمترین قطعات استفاده شده در آنها شامل کندانسور و اواپراتور، ابزوربر، پمپ سلوشن، پمپ مبرد، شیرهای کنترل، ترموستاتها، تابلو برق و مدار فرمان چیلر میباشد.
همچنین چیلرهای جذبی از نظر تامین انرژی گرمایی به چهار دسته چیلر جذبی آبگرم، چیلر جذبی آب داغ، چیلر جذبی شعله مستقیم و چیلر جذبی بخار تقسیم میشوند. البته این نوع از چیلرها براساس نحوه عملکرد شامل چیلرهای جذبی سینگل افکت، دبل افکت و دایرکت فایر میشوند.
نتیجه گیری درباره تفاوت چیلر با برج خنک کننده
در این مطلب سعی داشتیم تا در خصوص مقایسه چیلر و برج خنک کننده اطلاعات مفیدی ارائه بدهیم. چیلرها به مثابه قلب تپنده یک سیستم تهویه مطبوع شناخته می شوند و برج های خنک کننده دستگاههایی هستند که گرمای آب خنک کننده در دستگاه های صنعتی و یا سیستم های تهویه مطبوع را از روش انتقال جرم جذب کرده و آن را به اتمسفر منتقل می کنند. شما برای انتخاب و خرید این تجهیزات باید به کاربری ساختمان، ابعاد محل نصب، ظرفیت تجهیزات و... نیز توجه داشته باشید.
سخن پایانی
مجموعه تخصصی دماتجهیز (اولین و معتبرترین مرجع خرید تجهیزات تأسیسات ساختمان و کلیه دستگاههای تهویه مطبوع، از سال 1383 و دارای 3 جواز کسب معتبر)، انواع دستگاه چیلر و برج خنک کننده و صدها محصول دیگر را با تضمین اصل بودن کالا، گارانتی معتبر و قیمت مناسب ارائه مینماید. برای کسب اطلاعات بیشتر، لطفاً از طریق تلفن: 88822550-021 با کارشناسان دماتجهیز تماس حاصل فرمائید.
مقالات مرتبط
جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میشود مطالب مرتبط با مقاله تفاوت چیلر با برج خنک کننده را نیز مطالعه فرمایید.
- روش ها و اصول نگهداری برج خنک کننده
- همه چیز درباره چیلر صنعتی
- برج خنک کننده فایبرگلاس
- چیلر با کمپرسور اسکرال یا اسکرو
- محاسبه ظرفیت مینی چیلر
- کاربرد چیلر در ساختمان
منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دماتجهیز هستیم
با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید.
محصولات مرتبط
برج خنک کننده فایبرگلاس مکعبی 175 تن تبرید دماتجهیز
زمان تحویل : (هماهنگی با کارشناسان فروش)
✔️ خدمات قبل از فروش:
- مشاوره مهندسی + محاسبات و تعیین ظرفیت
(ارائه مشاوره و محاسبات تخصصی و تعیین ظرفیت دقیق برج خنک کننده)
- ناموجود
مینی چیلر هوا خنک 3 تن تبرید دماتجهیز مدل DT.MC3
خدمات قبل از فروش:
مشاوره مهندسی + محاسبات و تعیین ظرفیت
دیدگاهها (0)