- تجهیزات سرمایش و تهویه
- 1 لایکها
- 3435 بازدیدها
- 0 دیدگاهها
امروزه صنعت تهویه مطبوع ساختمان همواره در حال پیشرفت بوده و مهندسین تأسیسات سعی بر این دارند تا از به روزترین و مجهزترین تجهیزات در ساختمانها استفاده کنند. همانگونه که میدانید چیلر قلب سیستم های سرمایش مرکزی ساختمان است. در ادامه قصد داریم به بررسی کاربرد چیلر در ساختمان بپردازیم، با ما همراه باشید
چیلر چیست و چگونه عمل می کند؟
چیلر به زبان ساده یک آب سرد کن بزرگ است که آب با دمای 8 درجه سلسیوس را جهت سرمایش واحدهای ساختمان تولید میکند. مکانیزم چیلر ها مشابه یخچال ها است که توسط کمپرسور، اواپراتور، شیر انبساط و ... یک سیکل سرمایشی را فراهم می کنند. چیلرها آب خنک تولید شده را توسط پمپ سیرکولاتور به هواساز ها و فن کویل ها منتقل میکنند و نتیجتاً موجب خنک شدن فضای داخل ساختمان میشود.
البته عملکرد چیلر های جذبی متفاوت با چیلر های کمپرسوری است که در این نوشتار به توضیح آن نمی پردازیم.
چیلر های تراکمی با کمپرسورهای اسکرال، اسکرو و سانترفیوژ تولید می شوند که هرکدام دارای کاربری متفاوت هستند.
مقایسه چیلر آب خنک و هوا خنک در ساختمان
چیلر هوا خنک هم در مناطق مرطوب و هم در مناطق خشک کاربرد دارد. ضریب عملکرد (COP) در چیلرهای هوایی حدود 3 و در چیلرهای آب خنک حدود 5 است. بنابراین راندمان چیلرهای آبی از چیلر های هوا خنک بیشتر است. چیلرهای آب خنک نیاز به برج خنک کن یا cooling tower دارند و قیمت خرید اولیه آنها با برند و ظرفیت مشابه نسبت به چیلر های هوا خنک کمتر است. اما در عوض نگهداری از چیلر های هوا خنک ساده تر است و همانند چیلر های آب خنک مصرف آب در برج خنک کن آنها وجود ندارد و در مناطق خشک با سختی آب بالا بیشتر توصیه می شود.برای مطالعه بیشتردرمورد چیلر هوا خنک و آب خنک میتوانید به مقاله تفاوت چیلر هواخنک و آب خنک مراجعه فرمایید.
راندمان مصرف انرژی چیلر چقدر است؟
در چیلر های هوا خنک میزان راندمان یا ضریب عملکرد(COP) حدود 3 می باشد اما در چیلر های آب خنک راندمان یا ضریب عملکرد به حدود 5 افزایش پیدا می کند. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که چطور ضریب عملکرد یک تجهیز از عدد 1 بیشتر می شود این در حالی است که بر اساس قوانین ترمودینامیک حداکثر راندمان یک سیستم عدد 1 یا راندمان صد در صد است!
در ادامه به جواب این سوال می پردازیم.
چیلر به جا به جایی گرما می پردازد در واقع انتقال دهنده انرژی است و تولید کننده انرژی نیست !
در واقع سیکل تبرید با انتقال گرما از فضای تهویه شده به فضای خارج از ساختمان می پردازد و با این روش ساختمان را خنک می کنند.
کاربرد چیلر در فصل زمستان
در نوع چیلر های هوا خنک امکان معکوس کار کردن سیکل نیز وجود دارد. در واقع با سیستم پمپ حرارتی در زمستان سیکل تبرید معکوس شده و عملکرد اواپراتور و کندانسور جابه جا می شود بنابراین میتوان فضای داخلی ساختمان را به کمک چیلر گرم کرد لازم به یاد آوری است که در این شرایط ضریب عملکرد یا COP برابر 3 همچنان کارایی دارد و از این رو گرم کردن ساختمان با چیلر در مقایسه با کویل برقی، مصرف انرژی یک سومی را دارد و بسیار اقتصادی است. هرچند در کشور ما به علت قیمت پایین گاز طبیعی گرمایش ساختمان ها با دیگ یا بویلر انجام می شود که راندمان آن حدود0.7 است اما در مناطقی که به گاز طبیعی دسترسی ندارند پمپ حرارتی یا چیلر های هوا خنک انتخاب مناسبی برای گرمایش محیط است.
ضمناً از چیلر های هوایی جهت سیستم free cooling برای زمانی که هوای بیرون به اندازه کافی خنک باشد ولی هوای داخل ساختمان هنوز گرم است (مانند انتهای فصل بهار و ابتدای پاییز) نیز میتوان بدون استفاده از کمپرسور و مصرف برق نسبتاً بالای آن استفاده نمود.
تفاوت چیلر و اسپیلیت در ساختمان
در نگاه علمی، سیستم چیلر و دستگاه کولر گازی یا اسپلیت تفاوت قابل ملاحظه ایی ندارند و هردوی آنها از یک یونیت داخلی جهت دمش هوای خنک و یک یا چند یونیت خارجی برای جا نمایی کمپرسور و کندانسور تشکیل شده اند ولی با نگاه دقیق به سیکل تبرید جهت مقایسه چیلر و اسپیلیت تفاوت های زیادی مشخص می شود.
• چیلر ها در دو دسته بندی هوا خنک و آب خنک ساخته می شوند ولی اسپیلیت ها معمولا هوا خنک هستند.
• در دستگاه چیلر یونیت خارجی ( کندانسور و کمپرسور) برای کل ساختمان مشترک است ولی در دستگاه کولر اسپلیت برای هر واحد یک یا چند یونیت خارجی لازم است و فضای زیادی اشغال می کند
• فاصله بین یونیت خارجی و یونیت های داخلی در دستگاه چیلر محدودیتی ندارد لذا برای ساختمان های بزرگ به سادگی میتوان لوله کشی کرد و نیازی به نزدیک بودن فن کویل های و کندانسورنیست. اما در در اسپلیت های معمول فاصله بین یونیت خارجی ( کندانسور) و یونیت داخلی می تواند حداکثر 15 تا 20 متر باشد.
• قابلیت Free cooling یا سرمایش بدون استفاده از کمپرسور برای مصرف کمتر برق در چیلر های هوا خنک در زمان هایی که هوای بیرون به اندازه کافی خنک باشد ولی هنوز دمای داخل ساختمان گرم باشد نیز می توان بدون استفاده از روشن کردن کمپرسور و مصرف برق بالای آن بهره برد.
استاندارد طراحی و نصب چیلر
ANSI/ASHRAE/IES Standard 90.1 که مربوط به استاندارد تهویه مطبوع امریکا می باشد جامع ترین استاندارد تهویه مطبوع در خصوص انواع چیلر و کاربرد آنها در ساختمان های مسکونی، تجاری اداری و آموزشی می باشد.
دمـاتجهیــز؛ بهترین قیمت ها و برند های تجهیزات تأسیسات ساختمان
سخن پایانی
چیلر یک دستگاه سرمایشی است که با دوسیستم هوا خنک و آب خنک تولید می شود، ضریب عملکرد چیلر های آب خنک بیشتر است اما در شهر های با رطوبت نسبی بالا کاربردی ندارند، کاربرد چیلرهوا خنک در ساختمان در فصل زمستان جهت گرم کردن ساختمان نیز عملی می باشد و برای مناطقی که به گاز شهری دسترسی ندارد قابل استفاده است. چیلرهای هوا خنک نسبت به چیلرهای آب خنک نیاز به نگهداری کمتری دارند و قیمت تمام شده بالاتری دارند. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره در ساعات اداری با کارشناسان واحد تهویه مطبوع مجموعه دماتجهیز 88822550-021 تماس بگیرید.
مقالات مرتبط
جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میشود مطالب مرتبط با مقاله کاربرد چیلر در ساختمان را نیز مطالعه فرمایید.
- همه چیز درباره چیلر صنعتی
- چیلر با کمپرسور اسکرال یا اسکرو
- اهمیت انتخاب نوع کمپرسور در چیلر تراکمی
- محاسبه ظرفیت مینی چیلر
- تفاوت چیلر با برج خنک کننده
منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دماتجهیز هستیم
با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید.
محصولات مرتبط
مینی چیلر تراکمی هواخنک 10 تن تبرید همیار تهویه مدل HTC10A
زمان تحویل : (هماهنگی با کارشناسان فروش)
✔️ خدمات قبل از فروش:
- مشاوره مهندسی + محاسبات و تعیین ظرفیت سرمایش موردنیاز
- ناموجود
مینی چیلر هوا خنک 5 تن تبرید دماتجهیز مدل DT.MC5
خدمات قبل از فروش:
مشاوره مهندسی + محاسبات و تعیین ظرفیت
دیدگاهها (0)