- تاسیسات ساختمان
- 0 لایکها
- 5436 بازدیدها
- 0 دیدگاهها
همانطور که میدانید با آوردن نام پمپ، اولین کاربردی که در ذهن نقش میبندد، پمپ آب و بنزین است. اما خوب است بدانید، پمپها در انواع مختلف با کاربریهای متفاوت تولید میشوند که یکی از متداولترین انواع آنها پمپ های سیرکولاتور نام دارد.
سیر کوله به معنی چرخاندن یا گرداندن بوده که این پمپ ها وظیفه گردش آب سرد یا آب گرم در سیستمهای تهویه مطبوع یا حرارت مرکزی ساختمانها را برعهده دارد. پس از تأمین آب سرد یا گرم در سیستم برودتی یا سیستم حرارت مرکزی ساختمانها وظیفه به حرکت درآوردن آن، تا محل تبادل حرارت، بر عهده پمپهای سیرکولاتور است. ما بهمنظور افزایش اطلاعات همراهان همیشگی سایت دماتجهیز، توضیحاتی در رابطه با پمپ سیرکولاتور چیست و چه کاربردی دارد را در این مقاله گرد آوردهایم،لطفاً با ما همراه باشید.
عملکرد پمپهای سیرکولاتور به چه صورت است؟
پمپهای سیرکولاتور در ساختمانهای کوچک در سیستم پکیج و ساختمانهای بزرگتر در سیستم موتورخانه مرکزی بصورت خطی (نصب روی لوله) و یا بصورت زمینی ( نصب روی شاسی) بکار گرفته میشوند. نحوه عملکرد پمپهای سیرکولاتور برای گردش آب به این صورت است که آبروی پروانه آن سوار است و به همین دلیل نیاز به قدرت مکشی همانند پمپهای آبرسان و آبیاری ندارند.
به عبارتی دیگر پس از تأمین آب گرم در دیگ حرارت مرکزی ساختمان و یا تأمین آب سرد در سیکل تبرید چیلر و سیستم سرمایش ساختمان، جریان دادن این آب گرم یا آب سرد در لولهها (از محل موتورخانه تا محلهای تبادل حرارت) مانند رادیاتورها، فن کویلها و کویلهای هواساز به عهده پمپهای سیرکولاتور است.
اصولاً پمپهای سیرکولاتور تنها برای گردش آب سیستم سرمایش و گرمایش در مدار این تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرند، بنابراین اصطلاحاً آبروی پروانه آنها سوار بوده و نیازی به توانایی مکش آب از سطوح پایینتر (مانند پمپهای آبیاری و آبرسانی) ندارند. به همین دلیل اغلب پمپ های سیرکولاتور خصوصاً در ظرفیت های کوچک و متوسط با دور حداکثر 1450ppm (دور در دقیقه) کار می کنند.
انواع پمپهای سیرکولاتور
پمپهای سیرکولاتور با توجه به نحوه قرارگیری در مدار به دو دسته کلی تقسیم میشوند که در زیر به توضیحی مختصر از آنها میپردازیم:
پمپ خطی (in line): این نوع از پمپهای سیرکولاتور بر روی لوله نصب شده و میتوانند تک، دوقلو، تک دور یا حتی چند دور نیز باشند.
پمپ زمینی (روی شاسی): در ظرفیتهای بالا به دلیل استفاده از پمپ و الکتروپمپ سنگین، لولهها، توانایی تحمل وزن آنها را ندارد. در چنین شرایطی شاسی پمپ بر روی زمین قرار گرفته و از ضربهگیر جهت جلوگیری از کاهش ارتعاشات استفاده میشود.
نکات مهم در انتخاب پمپ سیرکولاتور
برای انتخاب و خرید تجهیزاتی مانند پمپ سیرکولاتور نیاز به رعایت نکاتی است که در زیر به آن پرداختهایم:
- محاسبه میزان هد و دبی آب در گردش موردنیاز سیستم
- تعیین نوع پمپ خطی یا زمینی
- برند و مدل پمپ سیرکولاتور
- قدرت و دور موتور پمپ
- اتصال دندهای / فلنجی
- قطر لولههای ورودی و خروجی از پمپ سیرکولاتور
نکته: یکی از مهمترین پارامترهای انتخاب پمپ سیرکولاتور میزان ارتفاع (هد) و دبی (حجم آب در گردش G.P.M) آن است.
محاسبه ظرفیت پمپ سیرکولاتور
به طورکلی در هر مقطع از سیستم گرمایش با تقسیم کیلوکالری بر عدد 2500 مقدار دبی (GPM) یا حجم آب در گردش همان مقطع از سیستم گرمایش (برای محاسبه قطر لولهها و دبی پمپ سیرکولاتور موردنیاز) به دست میآید.(گرمایش Kcal/2500 = BTU/10000 = GPM)
همچنین با تقسیم کیلوکالری هر مقطع از سیستم سرمایش بر عدد 1250 دبی (GPM) یا حجم آب در گردش همان مقطع از سیستم سرمایش (برای محاسبه قطر لولهها و دبی پمپ سیرکولاتور موردنیاز) به دست میآید. (سرمایش Kcal / 1250 = BTU /5000 = GPM)
یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین عوامل در محاسبه صحیح هد یا فشار موردنیاز پمپ سیرکولاتور، توجه به عامل جریان ثقلی و طبیعی آب درون لولههای عمودی سیستم گرمایش و سرمایش ساختمان است. بدین معنی که چون تنها وظیفه پمپهای سیرکولاتور که فقط در سیستمهای بسته سرمایش و گرمایش مورداستفاده قرار میگیرند، جبران افت فشار اصطکاکی جریان آب در طول لولهها، اتصالات، شیرآلات و کویلهای سیستم سرمایش و گرمایش ساختمان میباشد.
بنابراین هد دور موتور این پمپها معمولاً از هد دور موتور پمپ آبرسانی همان پروژه کمتر بوده و این امر باعث کاهش مؤثر توان و قدرت موتور الکتروپمپ سیرکولاتور موردنیاز پروژه میگردد.
همچنین در صورت استفاده از روش طراحی لولهکشی برگشت معکوس (REVERSE) در ساختمانهای متوسط و بزرگ، امکان دستیابی به کمترین توان و قدرت موردنیاز پمپ سیرکولاتور و همچنین مناسبترین توزیع یکنواخت جریان آب در لولهکشی سیستم گرمایش و سرمایش ساختمان توسط پمپهای سیرکولاتور در آن پروژه تأمین میگردد.
کاربرد پمپ سیرکولاتور چیست؟
اصلیترین وظیفه این پمپها، جبران اصطکاک فشار آب در لولهها، اتصالات و مبدلهای حرارتی است که بنا بر همین موضوع هد پمپ سیرکولاتور کمتر از پمپهای آبرسانی بوده و سبب شده تا جریان الکتریکی و دور موتور کمتری داشته باشد. از اینرو این پمپها نسبت به پمپهای آبرسانی مصرف انرژی کمتری دارند. پمپهای سیرکولاتور کاربردهای دیگری هم دارند که در زیر به چند مورد از آنها اشاره شده است.
- پمپ گردش آب استخر
- پمپ پکیج گرمایشی
- پمپ شوفاژها
- پمپ بازگشت آب گرم مصرفی به منبع کویلی یا دوجداره
- پمپ تغذیه آب گرم دیگ به منبع آبگرم کویلی یا دوجداره
- و ...
محل نصب و قرارگیری پمپ سیرکولاتور
محل قرارگیری پمپهای سیرکولاتور در سیستمهای حرارتی مرکزی روی لوله برگشت آبگرم سیستم حرارت مرکزی به دیگ موتورخانه، یا روی شاسیهایی که بهدقت تراز شده، است.
پمپهای سیرکولاتور معمولاً در مسیر بازگشت آب مدار سیستمهای سرمایش یا گرمایش نصب میگردند. بهعبارت دیگر در سیستمهای گرمایش قبل از دیگ حرارت مرکزی و در سیستمهای سرمایش قبل از چیلر قرار میگیرند، بهطوریکه خروجی آب پمپهای سیرکولاتور در سیستمهای گرمایش وارد دیگ شده، سپس در رادیاتورها و فن کویلها جریان مییابد و در سیستمهای سرمایش خروجی آب پمپ سیرکولاتور به اواپراتور چیلر و سپس به فن کویل و کویل هواساز وارد میشود.
بهمنظور برگشت آبگرم مصرفی استفاده نشده در لولهکشی آبگرم ساختمان، نصب پمپ برگشت آبگرم قبل از منبع کویلی یا دوجداره روی لوله برگشت آبگرم ساختمان ضروری است.
معمولاً پمپ برگشت آبگرم مصرفی به منبع دوجداره یا حتی منبع کویلی موتورخانه ساختمان از نوع پمپ خطی سایز 1 اینچ یا 1/4 1 اینچ گراندفوس (GRUNDFOS)، داب (DAB) و یا برند ویلو (WILO) در نظر گرفته میشود.
ویژگی پمپهای سیرکولاتور
پمپهای سیرکولاتور دارای ویژگیهای گستردهای هستند که در زیر به آنها پرداخته شده است:
- تولید پمپهای سیرکولاتور در سایزهای 5/0 تا 6 اینچ
- تولید در دورهای تک، دو، سه و چهار دور متفاوت
- پمپ سیرکولاتور در حین انجام فعالیت از صدای کمی برخوردار بوده
- در ردهبندی مصرف A و B، برچسب انرژی الکتروپمپ قرار دارد
- دور الکتروپمپهای سیرکولاتور معمولا 1450 دور در دقیقه است و البته در بعضی موارد استثناء هم ممکن است پمپ سیرکولاتور با دور RPM 2900 مورد استفاده قرار گیرند.
- و ...
بهترین برندهای پمپ سیرکولاتور
جهت انتخاب و خرید آسان پمپ سیرکولاتور، پس از تعیین هد (H) و دبی (GPM) ابتدا باید برند و ظرفیت موردنیاز پمپ را تعیین نموده و تنها با یک جستجوی کوچک، لیست بهترین برندهای ایرانی و خارجی را بیابید. در زیر به چند مورد از این برندها اشاره شده است:
- سمنان انرژی
- گراندفوس
- DAB
- لورار
- WILO
- آرمسترانگ
- بل اند کاست تهران
- شیمجه (Shimge)
- لئو (LEO)
- لوارا
- پمپیران
دمـاتجهیــز؛ بهترین قیمت ها و برند های تجهیزات تأسیسات ساختمان
نتیجه گیری
پمپهای سیرکولاتور بهعنوان تجهیزی جهت به گردش درآوردن آب (گرم یا سرد) شناخته میشوند که در سیستمهای پخشکننده برودت و حرارت بهمنظور تأمین بار حرارتی و برودتی موردنیاز ساختمان و برجهای خنککننده مورداستفاده قرار میگیرند. البته که پمپها هم با درنظرگرفتن حالت قرارگیری در سیستم لوله کشی به دودسته خطی و زمینی با عملکردی مشابه تقسیم میشوند.
سخن پایانی
مجموعه تخصصی دماتجهیز (اولین و معتبرترین مرجع خرید تجهیزات تأسیسات ساختمان و کلیه دستگاههای تهویه مطبوع، از سال 1383 و دارای 3 جواز کسب معتبر)، انواع پمپ سیرکولاتور و هزاران صدها محصول دیگر را با تضمین اصل بودن کالا، خدمات پس از فروش گارانتی معتبر و قیمت مناسب ارائه مینماید. برای کسب اطلاعات بیشتر، لطفاً در ساعات اداری از طریق تلفن: 88822550-021 با کارشناسان دماتجهیز تماس حاصل فرمائید.
مقالات مرتبط
جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میشود مطالب مرتبط با مقاله پمپ سیرکولاتور چیست و چه کاربردی دارد را نیز مطالعه فرمایید.
- تفاوت پمپ آب خانگی و پمپ آب صنعتی
- مقایسه پمپ سیرکولاتور خطی و زمینی
- تفاوت پمپ با بوستر پمپ
- عملکرد پمپ استخر
- سیستم لوله کشی اطراف پمپ ها در موتورخانه
منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دماتجهیز هستیم
با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید.
دیدگاهها (0)