- مهلا سلامی
- خانگی اداری
- 0 لایکها
- 5763 بازدیدها
- 0 دیدگاهها
میدانیم که اقتصادی ترین روش سیستم گرمایشی در کشور، استفاده از سوخت گاز است. یکی از رایج ترین تجهیزات گرمایشی نیز بخاری های گازی هستند، که حتماً باید از نظر ایمنی دارای تاییدیه ها و استاندارد های لازم بوده و از نظر تأمین گرمایش بتوانند عملکرد مناسبی را ارائه دهند. اما پیش از آنکه بخواهید برای صرفه جویی در هزینه ها به دنبال قیمت های ارزان بخاری بگردید، بهتر است به نکات ایمنی و استانداردهای مهم آن توجه کنید.
گرمای بخاری های گازسوز همیشه هم لذت بخش نیست و متأسفانه معمولاً حوادث تلخی را در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی در نصب و بهرهبرداری در پی دارند که خسارات جانی و مالی مهمی در نتیجه استفاده از بخاری غیر استاندارد به خانواده و جامعه تحمیل میگردد. متأسفانه ضعف آموزش و عدم آگاهی مردم از نکات ایمنی در تهیه و نصب بخاری گازی باعث مسمومیت با گاز منواکسید کربن و مرگ خاموش میشود. در اینجا ذکر این نکته لازم است که متأسفانه طبق آمار سازمان پزشکی قانونی فقط در سال 1400 بیش از 840 نفر در ایران بر اثر مسمومیت و گاز گرفتگی ناشی از گاز منوکسید کربن جان خود را از دست داده اند!
بنابراین علاوه بر موضوع دودکش و رعایت اصول ایمنی و استاندارد های نصب دودکش برای انواع بخاری های گازی که در ادامه توضیح میدهیم، حتماً قبل از تهیه و خرید بخاری گازی مورد نیاز به استاندارد بودن بخاری و اینکه حتما دارای ترموکوپل، ترموسوییچ، سیستم کنترل اکسیژن محیط (ODS) و سیستم تنظیم فشار گاز ورودی گاورنر (Governor) باشد نیز کاملا توجه فرمائید. در مقاله قصد داریم نکات ایمنی در نصب بخاری گازی را شرح دهیم تا در استفاده از بخاری گازی نهایت ایمنی و دقت را داشته باشید.
نکات ایمنی مربوط به دودکش بخاری گازی
تجهیزات گازسوز مانند سایر تجهیزات گرمایشی، برای احتراق نیاز به اکسیژن دارند که باید از فضای خارج از ساختمان تأمین شود. و از طرف دیگر گاز های حاصل از احتراق شامل دی اکسید کربن و خصوصاً منواکسید کربن باید از طریق دودکش کاملاً به محیط خارج از ساختمان منتقل گردد.
از جمله نکات ایمنی در نصب بخاری گازی که باید به دقت مورد توجه قرار گیرند تا مانع از نشت گاز مونواکسید کربن حاصل از سوختن ناقص گاز و خطرات جانی آن گردد، عبارتند از :
بررسی مکش دودکش بخاری گازی
همانطور که میدانید و بار ها و بار ها همه جا به این نکته مهم اشاره گردیده است لطفاً هرسال (بله هر سال) قبل از اتصال لوله بخاری گازسوز به ورودی دودکش (یا روشن کردن بخاری)، قدرت مکش دود و گاز را در دودکش بررسی نمایید و از امکان خروج گازها از طریق دودکش اطمینان حاصل کنید یعنی زمان استفاده از بخاری نباید دودکش سرد باشد.
به همین منظور می توانید شعله ای توسط پنبه ی اغشته به الکل یا بنزین ایجاد کنید و درون محفظه ی منتهی به دودکش قرار دهید. اگر دودکش بتواند تمام دود ایجاد شده از شعله را از درون محفظه احتراق بخاری خارج کند، از قدرت مکش کافی برای انجام این کار برخوردار است.
استفاده از کلاهک H
یکی از موارد خطرناک در هنگام استفاده از بخاری گازی، سردی لوله بخاری شما است که نشان میدهد دودکش غیر اصولی و غیر استاندارد نصب شده است. دلیل سرد بودن لوله بخاری این است که گازهای سمی ناشی از احتراق به جای اینکه از دودکش بخاری خارج شوند در داخل واحد پخش میگردند!
طبق تحقیقات و آزمایشات انجام شده استفاده از کلاهک H شکل روی خروجی دودکش (در صورت عدم وجود گرفتگی خاصی در داخل دودکش)، یکی از روش های حل این مشکل و نکات ایمنی در نصب بخاری گازی، هستند که دود را بطور کامل به محیط بیرون منتقل میکنند. توجه داشته باشید که کلاهک H باید 60 سانتی متر از لوله دودکش بالاتر باشد.
لوله دودکش نباید از پنجره یا دیوار جانبی خارج شود
اصولاً لوله های دودکش نباید از پنجره یا دیواره های جانبی خارج شود زیرا در اینصورت تهویه بصورت کامل انجام نمی شود. اما در صورت لزوم با رعایت شرایط زیر موقتاً می توانید این کار را انجام دهید :
- ایجاد دریچه هوا ثابت در زیر درب ها برای تهویه هوای مناسب.
- استفاده از کلاهک در خروجی و انتهای دودکش بصورتی که جریان باد نتواند موجب پس زدن گاز های احتراق به سمت داخل گردد.
- اطمینان از داغ بودن لوله دودکش جهت خروج گاز های حاصل از احتراق.
- نصب سنسور هشدار دهنده گاز منواکسیدکرین.
- شیب لوله های افقی دودکش باید کمی به سمت بالا باشد و به منظور ایجاد مکش در دودکش به ازای هر یک متر لوله افقی حداقل سه متر لوله عمودی برای دودکش در نظر گرفته شود.
- عدم استفاده از زانوهای کوتاه و خم های تند و با زاویه کمتر از 90 درجه.
استفاده نکردن از دودکش مشترک
توزیع فشار درون لوله دودکش مشترک از ابتدای دودکش تا بخش خروجی آن روند کاهشی دارد که البته با اضافه شدن به قطر دودکش مشترک و نیز مجموع توان منابع حرارتی بر مقدار این فشار افزوده میشود ولی از طرف دیگر افت فشار مسیر در مکش دود اثر منفی می گذارد. بنابراین استفاده از دودکش مشترک برای وسایل گازسوزی که اکسیژن احتراق آنها از بیرون تامین نمی گردد ممنوع است و اتصال دودکش مستقل و یا مشترک وسایل گازسوز بدون فن به وسایل گازسوز فن دار و بالعکس نیر مجاز نیست.
به زبان ساده اگر از دودکش مشترک در طبقات استفاده گردد، در حالت روشن بودن بخاری طبقه پایین و خاموش بودن بخاری در طبقات بالاتر، گاز های احتراق خود بخود وارد محیط طبقات فوقانی گردیده و باعث گاز گرفتگی و حتی مرگ ساکنین طبقات بالا میگردد!
قرار ندادن دودکش در داخل سطل آب
با توجه به این که گاز های دیاکسیدکربن و مونواکسیدکربن در آب جذب یا حل نمیشوند، یکی از بی ربط ترین و غیر موثرترین کار ها در خصوص نصب بخاری گازی قرار دادن انتهای دودکش در سطل آب است که باعث انتشار گاز های مرگ آور در محیط شده و همین امر باعث گاز گرفتگی حاضرین میگردد و در صورت دیر متوجه شدن می تواند باعث مرگ افراد شود.
استفاده نکردن از لوله های آکاردئونی
در لوله های آکاردئونی به دلیل نبود قطعات اتصال، احتمال هوابندی شدن آنها در محل اتصال کم است و با توجه به وزن بالای لوله های آکاردئونی امکان خروج لوله از محل اتصال به دهانه دودکش یا ایجاد پیچ و خم نیز وجود دارد که باعث میشوند گاز های مرگ آور ناشی از احتراق وارد محیط گردند. علاوه بر این بدلیل استحکام پایین بدنه لوله های آکاردئونی، حرارت و رطوبت داخل دودکش پس از مدتی باعث سوراخ شدن بدنه این لوله ها می شوند. همچنین افت فشار در لوله های آکاردئونی بالاست و در مکش دود اثر منفی می گذارد.
استفاده نکردن از درز انقطاع برای خروج لوله های دودکش
براساس مبحث هفده مقررات ملی ساختمان تیرریزی و اجرای سقف طبقات ساختمان ها باید به گونه ای طراحی و اجرا گردد که حداقل فاصله 20 سانتی متر تا تیر پیرامونی جهت اجرای دودکش در سه گوشه های دیوار یا روی دیوار رعایت گردد. بطور کلی عبور دودکش از درز انقطاع (فاصله بین دو ساختمان مجاور هم) مجاز نمی باشد.
استفاده نکردن از دودکش شومینه بجای دودکش بخاری
توصیه میشود که از دودکش شومینه به جای دودکش بخاری استفاده نکنید اما در صورت نیاز می توانید با رعایت شرایط زیر این کار را انجام دهید:
- نصب اصولی دودکش و هدایت مستقیم آن تا پشت بام
- هوابندی محل ورود دودکش بخاری به شومینه
- رعایت شیب رو به بالا در زانویی و لوله دودکش
- عدم استفاده از شومینه مربوطه
- نصب سنسور هشدار دهنده گاز مونواکسید کربن در محیط
استاندارد طول شیلنگ گاز و ارتفاع لوله بخاری
برای اتصال بخاری به سیستم لوله کشی باید از شیلنگ های استاندارد مخصوص انتقال گاز استفاده شود و طول شیلنگ گاز نباید بیش از 120 سانتی متر باشد، زیرا اگر بیشتر از این مقدار باشد احتمال بروز مشکلات جدی و خطرناک زیاد می شود. یکی از این مشکلات پیچ خوردن شیلنگ است که در این صورت انتقال گاز به درستی انجام نمیگردد و ضمناً بررسی و چک کردن طول شیلنگ جهت نشتی گاز نیز، دشوار تر میشود.
شیلنگ را توسط دو بست استاندارد از لوله گاز اصلی به ورودی گاز بخاری متصل کنید. به هیچ وجه از بستهای غیراستاندارد یا سیم مفتول برای اتصال استفاده نکنید.
همچنین هر بخاری زمینی باید از اطراف 45 سانتیمتر و از بالا 75 سانتیمتر با سایر اشیاء داخل ساختمان فاصله داشته باشد.
دمـاتجهیــز؛ بررسی، انتخاب و قیمت تجهیزات تأسیسات ساختمان
بستن دریچه کولر در فصل زمستان
در هنگام نصب و استفاده از انواع بخاری گازی، در فصل زمستان حتماً دریچه کولر را ببندید. زیرا کانال کولر، نسبت به دودکش ساختمان دارای ارتفاع و قطر بیشتری بوده و می تواند به عنوان دودکش عمل کند.
ضمناً در صورت باز بودن دریچه کولر، جریان خروج دود از دودکش بطور معکوس انجام می گردد. زیرا عمل ورود هوا از دودکش و خروج حرارت و محصولات احتراق از کانال کولر صورت می گیرد.
سخن پایانی
در سایت مجموعه تخصصی دماتجهیز (اولین و معتبرترین مرجع خرید اینترنتی تجهیزات تأسیسات ساختمان) میتوانید مشخصات فنی هزاران محصول از جمله انواع بخاری گازی را مشاهده نمائید. با ضمانت اصل بودن کالا، ارائه خدمات پس از فروش، گارانتی معتبر و قیمت مناسب از انتخاب خود اطمینان حاصل نمائید. در صورت داشتن هرگونه پرسش در زمینه برندها، مقایسه، انتخاب و خرید انواع لوازم خانگی و اداری، تجهیزات تهویه مطبوع، تجهیزات گرمایشی و موتورخانه و... میتوانید در ساعات اداری از طریق شماره تلفن 88822550-021 از کارشناسان دماتجهیز مشاوره دریافت نمائید.
مقالات مرتبط
جهت کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد میشود مطالب مرتبط با مقاله نکات ایمنی در نصب بخاری گازی را نیز مطالعه فرمایید.
منتظر تماس و مشتاق دیدارتان در مجموعه تخصصی دمـاتجهیــز هستیم
با اشتراک گذاری مقاله فوق در شبکه های اجتماعی، دوستان خود را از مطالب مهم آن آگاه سازید
محصولات مرتبط
بخاری گازی آبسال مدل 437F فن دار
تحویل فوری
- توجه : بدلیل نوسانات موجود، لطفاً قبل از خرید جهت استعلام موجودی و قیمت نهایی این کالا با کارشناس مربوطه داخلی 107 تماس بگیرید.
- فروش ویژه
بخاری گازی توان مدل اورانوس 28
تحویل فوری
- توجه : بدلیل نوسانات موجود، لطفاً قبل از خرید، جهت استعلام موجودی و قیمت نهایی این کالا با کارشناس مربوطه، داخلی 107 تماس بگیرید.
- ناموجود
بخاری گازی هوشمند شوکت مدل SH18
تحویل فوری
- توجه : بدلیل نوسانات موجود، لطفاً قبل از خرید جهت استعلام موجودی و قیمت نهایی این کالا با کارشناس مربوطه داخلی 107 تماس بگیرید.
- ناموجود
دیدگاهها (0)